Instalatii Sanitare

Instalatii ape uzate

Utilizarea apei intr-o cladire conduce la necesitatea colectarii si evacuarii apelor uzate rezultate. Colectarea lor presupune executarea unor retele de la consumatorii interni catre exteriorul cladirii. Evacuarea apelor uzate se colecteaza  in retelele stradale, daca exista.daca acestea lipsesc apele uzate vor fi colectate pe plan local prin intermediul unui echipament de epurare
iar apele rezultate vor fi evacuate in sol sau intr-un emisar natural.

STATII DE EPURARE

Statiile de epurare (microstatiile) reprezinta acele instalatii care printr-un proces ce implica operatiuni fizice, chimice si biologice trateaza apele uzate provenite de la zone rezidentiale sau de la unitati precum spitale, scoli, hoteluri, spatii comerciale, unitati militare, etc., eliminand solidele, materia organica si uneori chiar substantele nutritive.

Termenii generali utilizati pentru a descrie diferitele grade de tratament, in ordinea crescatoare a nivelului sunt: tratare primara, tratare secundara si tratare tertiara a apei. Cu alte cuvinte, o statie de epurare are trei compartimente prin care se realizeaza treptat eliminarea poluantilor din apa, dupa cum urmeaza:

 • Tratarea primara sau mecanica are loc in primul compartiment al statiei de epurare si consta in indepartarea solidelor organice si anorganice aflate in suspensie si indepartarea pojghitei formata din materialele care plutesc la suprafata apei uzate. Aproximativ de la 25 pana 50% din necesarul de oxigen biochimic intrat in proces CBO5, intre 50 si 70% din totalul solidelor in suspensie si 65% din ulei si alte grasimi sunt eliminate in timpul tratamentului primar. Particule de azot si fosfor organic precum si alte metale grele asociate cu solidele sunt de asemenea eliminate in aceasta etapa, insa componentele coloidale si dizolvate raman in apa.
 • Tratarea secundara sau biologica are loc in al doilea compartiment al statiei de epurare si consta in tratarea apei rezultata din prima etapa a procesului de epurare prin indepartarea substantelor organice coloidale si biodegradabile. Procesul aerob de tratare biologica se realizeaza cu ajutorul oxigenului de catre microorganismele aerobe (in principal bacterii) care metabolizeaza materia organica din apele uzate, producand astfel mai multe microorganisme si substante anorganice (in principal CO2, NH3 si H2O). Prin procesul de tratare biologica in asociere cu tratarea primara se elimina in mod obisnuit aproxmativ 85 % din CBO5 si din solidele in suspensie si metalele grele aflate initial in apele uzate.
 • Tratarea tertiara sau chimica este cea mai avansata etapa de tratare a apei si are loc in compartimentul decantor al statiei de epurare. Aici are loc indepartarea nutrientilor azot si fosfor (compusi care contin elemente cu caracter fertilizant) precum si alte solide in suspensie, substante organice refractare, metale grele si solide dizolvate. Prin procesul de tratare chimica se consuma in general peste 95% de oxigen biochimic (CBO5), peste 85% oxigen chimic (CCO), peste 70% azot si mai mult de 80% fosfor. Dupa operatiunile de decantare si filtrare, apele sunt evacute intr-o conducta de indepartare a apei numita emisar.
 • FOSE SEPTICE

  Fosele septice sunt niste recipiente (rezervoare) care sunt ingropate in sol si au rolul de a colecta apele menajere, reziduale, provenite de la gospodarii, retinand materiile solide si deseurile plutitoare. Termenul “septic” se refera la mediul bacterian anaerob care se dezvolta in rezervor si descompune sau mineralizeaza reziduurile deversate aici, proces in urma caruia se degaja bioxid de carbon, hidrogen sulfurat si metan.

  Fosele septice pot avea unul sau mai multe compartimente, insa cele prevazute cu doua compartimente asigura o indepartare mai eficienta a solidelor din apele reziduale. Ele mai pot fi cuplate si cu alte unitati de epurare cum ar fi filtrele biologice sau sistemele aerobe care implica aerare artificiala fortata.

  Intretinerea periodica preventiva este necesara pentru a elimina solidele ireductibile care  umplu treptat rezervorul, reducandu-i eficienta.

 • SEPARATOR GRASIMI

  Separatorul de grasimi este un rezervor fabricat din polipropilena care are rolul de a inlatura depunerea pe instalatiile de apa a grasimilor insolubile, neemulsionate in scopul protejarii mediului inconjurator.

  Apele reziduale contin uleiuri si grasimi care impreuna cu alte componente se depun pe peretii conductelor si astfel pot duce la coroziune, blocaje si mirosuri urate. De aceea, utilizarea de separatoare de grasimi este necesara mai ales in unitatile industriale si comerciale ca de exemplu: hoteluri, restaurante, cafenele, magazine si cantine, fabrici de procesare a carnii, fabrici de mancaruri gata preparate, fabrici de chipsuri, etc. In aceste unitati ele sunt obligatorii, insa pot fi utilizate si in gospodarii, montarea facandu-se sub chiuveta.

  Separatorul de grasimi are doua compartimente: sedimentatorul si separatorul. In primul compartiment are loc decantarea (limpezirea) apei incarcate de materii solide si namol, dupa care trece in al doilea compartiment care functioneaza cu ajutorul gravitatiei. Grasimile vegetale si animale au o greutate specifica mai mica decat apa ceea ce le face sa se ridice la suprafata si se recupereaza grasimile prin deversare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.