Instalatii Electrice

Instalatii electrice iluminat cap-scara

Executie instalatii electrice interioare

 

cap cruceCircuitul de iluminat dute-vino-cap scara, se afla in topul preferintelor clientilor, acest circuit este format dintr-un anumit numar de circuite si din doua intrerupatoare A si B, amplasate in doua locuri diferite, care conecteaza si deconecteza fiecare in parte  aceeasi corp de iluminat.
Curentul electric alimentat de la perechea de sigurante ale circuitului de lumina intra in camera respectiva si de la conductorul de faza, prin doza de derivatie si prin conductorul 1 (firul rosu) coboara la întrerupatorui A, apoi trece prin conductorul 2 la intrerupatorul B, dupa care curentul electric trece prin conductorul 3 la lampa pe care o aprinde si apoi se reintoarce prin conductorul nul (fir albastru) la tabloul cu sigurante ale circuitului de lumina.
Daca se doreste ca sa se stinga lumina de la acelasi întrertipator A, se actioneaza asupra acestuia pentru conectarea conductorului 1 cu 4 (fir rosu) si intrucat la întrerupatorul B conductorul 4 nu este conectat cu conductorul 3 lampa se va stinge.
Daca se doreste ca sa se stinga lumina de la intrerupatorul B, se conecteaza conductorul 3 cu 4 si intrucat la întrerupatorul A conductorul 4 nu este conectat cu conductorul 1, lumina se va stinge.
In mod similar, cand lampa este stinsa, se poate face aprinderea ei de la întrerupatorul A sau B, actionand astfel ca sa treaca curentul electric fie prin conductorul 2, fie prin conductorul 4, dupa cum este facuta conectarea acestora cu conductoarele 1 si 3.

capscara
     Pentru realizarea unui astfel de circuit de lumina este nevoie de un intrerupator special, care are, spre deosebire de intrerupatorul simplu, 3 borne la care se leaga cei 3 conductori de la fiecare intrerupator.

Pentru situatiile in care sunt necesare trei zone din care sa se aprinda o lampa sau mai multe, se pot utiliza doua intrerupatoare cap-scara si unul cruce.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.