Instalatii Sanitare

Instalatii polipropilena

instalatii pprExecutia instalatiilor termice ori sanitare se poate realiza in doua moduri, aparente si ingropate in pardoseala ori zidarie.
Se recomanda aceste tevi ca fiind foarte indicate pentru realizarea instalatiile de apa, si incalzire. Conductele de polipropilena rezista la coroziunea chimica, poate veni in contact direct cu materialele de constructie nefiind necesara izolarea acestora.

Joasa condutibilitate termica garanteaza o scazuta dispersie termica

Temperaturile de utilizare sunt cuprinsae intre – 20 si + 95°C. Structura omogena  si compacta a conductelor de polipropilena  impiedica formarea de depuneri calcaroase in interiorul acestora.
Unirea tevilor are loc prin sudarea racordurilor din acelasi material numita polifuziune – PPR, asamblate prin intermediul unei plite electrice numita polifuzor.

Acest tip de racordare asigura o imbinare perfecta eliminind orice pericol de pierderi de presiune.

Tevile folosite la instalatia de incalzire au insertie de fibra compozita sau aluminiu si se inscriu in clasa de presiune PN 10, insertia avand rol atat in preluarea dilatarilor, si de bariera impotriva difuziei oxigenului activ ce se dezvolta in sistem.

Conductele folosite la realizarea instalatiilor de apa rece nu vor fi cu insertie.

In cazul instalatiilor ingropate in pardoseala, se recomanda utilizarea conductelor din polipropilena, deoarece sunt mai groase si rezista mai bine la presiunea exercitata de sapa.

In situatia in care se utilizeaza tevi din cupru, acestea trebuie izolate, pentru a evita condensul.

Tevile din polipropilena sunt mai eficiente, pentru ca nu au pierderi de caldura, coeficientul de transfer termic fiind foarte mic. In cazul cuprului coeficientul va fi mai ridicat, dar poate fi influentat printr-o buna izolare a conductelor.

Dezavantaje apar atunci cand conductele de polipropilena sunt expuse razelor ultraviolete, acestea isi pierd calitatile de structura, mai exact conductele se macina de la exterior catre interior pierzand din diametrul exterior, in concluzie traseele externe neizolate nu sunt indicate.

Alegerea realizarii instalatiei in varianta ingropat prin pardoseala, are ca avantaj economia de material, traseele vor fi mai directe astfel economisim la metraj, in varianta ingropat prin pereti, traseele vor fi mai lungi si ocolite, deci vom folosi mai multa teava decat in cazul traseelor cu ppr ingropat in pardoseala/sapa.

Ca si plan de lucru, pentru constructiile noi se opteaza pentru executia instalatiilor termice si de apa menajera prin pardoseala deoarece se diminueaza timpul de executie iar randamentul va fi maxim.

Un alt avantaj al traseelor de ppr ingropat in pardoseli il vom descoperi atunci cand constructia e finalizata, in momentul pornirii centralei termice vom obseva ca gresia va fi calda pe zonele traseelor termice ingropate, ppr-ul este un material autoizolant, el nu degaja pre multa caldura dar in cazul traseelor ingropate se compotrta ca si o incalzire in pardoseala.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.