Instalatii Termice

Intretinere instalatii termice

faneAerisirea instalatiei termice

Scopul operatiunii de aerisire este acela de a elimina aerul acumulat in instalatia termica compusa din trasee de conducte, radiatoare, etc.

Daca suntem posesorii unei instalatii termice cu centrala proprie, vom executa operatiunea de aerisire la inceputul sezonului friguros, adica odata pe an, aceasta consta in incarcarea instalatiei cu apa pana obtinem presiunea ceruta in specificatiile tehnice, apoi deschidem pe rand aerisitoarele caloriferelor pana se va elimina tot aerul din instalatie.

Umplerea instalatiei se va realiza pe conducta de retur, astfel instalatia se va incarca de jos in sus, ceea ce inseamna ca radiatoarele/caloriferele se vor umple incepand de la patrea inferioara catre cea superioara dirijand  aerul catre aerisitoarele aflate pe calorifer ori pe capatul de coloana astfel fiind eliminat din circuitul termic.

Prezenta aerului in instalatia termica produce disfunctii ale acesteia.

Daca exista trasee aeriene, acestea vor fi echipate cu dezaeratoare  automate in partea superioara a traseului, acestea vor elimina automat aerul acumulat pe conducte, ele vor lucra si dupa pornirea pompei care va antrena aerul ramas in instalatie catre  aceste supape.

Procedura e un pic diferita atunci cand locuim la bloc si suntem racordati la reteua publica de termoficare, in acest caz vom proceda astfel; inchidem robinetii caloriferului si turul si returul,deschidem aerisitorul pana se echilibreaza presiunea caloriferului cu cea din incapere, apoi deschidem un pic robinetul de retur (aflat in partea de jos a caloriferului) in scopul incarcarii caloriferului de jos in sus stfel aerul va urca spre aerisitor si va fi eliminat, cand jetul de apa ejectat de aersitor devine omogen si are flux continuu continuam sa deschidem la maxim robinetul de retur iar in momentul urmator deschidem si robinetul de tur ce va elibera aerul acumulat pe conducta de tur.

Dupa trecerea prin etapele etalate mai sus,vom observa ca radiatorul / caloriferul se va incalzi uniform, aceste operatiuni vor fi necesare ori de cate ori se va intrerupe alimentarea cu agent termic din diferite motive (avarii, defectiuni, probleme RADET).

pprsubsolInlocuirea coloanelor de incalzire.

Din cauza vechimii instalatiilor, conductele de caldura se pot colmata mai exact acestea vor retine calcarul si magneziul din apa ce serveste ca agent termic si se pot infunda pierzandu si functia de transfer agent termic catre calorifere.

Singura solutie eficienta in acest caz este inlocuirea coloanelor termice verticale cat si a celor orizontale aflate in subsolul blocului doar asa instalatia termica va avea randament maxim.

Recomandam instalarea de robineti tur/retur si golire pe fiecare coloana, lucru benefic in cazul avariilor (nu vor mai fi afectati si ceilalti consumatori), se va opri doar coloana cu probleme iar ceilalti locatari vor beneficia in continuare de caldura.

Folosirea conductelor de polipropilena la executia instalatiei termice si de apa rece/calda in subsolul blocului, reprezinta cea mai eficienta solutie tehnica deoarece acest material nu are pierderi de caldura,este rezistent la coroziune, aspect placut, usor de lucrat,pret de achizitie mic comparativ cu alte materiale, nu necesita izolarea, etc.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.